Σε ένα πάρκο οι διαβάτες βλέπουν έκπληκτοι έναν κύριο με τον σκύλο του να παίζουν σκάκι! Γεμάτοι θαυμασμό λένε στον κύριο: "Πω πω! Ο σκύλος σας παίζει σκάκι! Τί έξυπνος σκύλος που είναι"! 
Και αυτός απαντά με ειρωνία: "Ε, όχι και τόσο έξυπνος σκύλος. Τρία - ένα τον κερδίζω"!

 

 

 

Δύο φίλοι σκακιστές κουβεντιάζουν. Λέει ο ένας: "'Ασε, με απείλησε η γυναίκα μου ότι αν πάω μεθαύριο να παίξω στους αγώνες θα πάρει τα παιδιά και θα φύγει γιά πάντα από το σπίτι".
Του απαντά ο φίλος του: "Τι λες, βρε παιδί μου, αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, τι σκέφτεσαι να κάνεις, πως σκέφτεσαι να κινηθείς";
Και απαντά ο πρώτος: "Μα, ε2-ε4, όπως πάντα άλλωστε"!

 

Ένας σκακιστής πεθαίνει. Μετά από λίγες ημέρες, ένας φίλος του, επίσης σκακιστής, ακούει την φωνή του πεθαμένου φίλου του από το υπερπέραν να του μιλάει! Γεμάτος χαρά του λέει: "Μα στ΄ αλήθεια είσαι εσύ; Πως είναι εκεί που βρίσκεσαι"; 

Του απαντά ο νεκρός σκακιστής: "Θέλεις να ακούσεις πρώτα τα καλά νέα ή τα άσχημα νέα";

"Πρώτα τα καλά νέα" του λέει ο ζωντανός φίλος του.

Λέει η φωνή του μακαρίτη σκακιστή: "Λοιπόν, τα καλά νέα! Εδώ είναι παράδεισος! Γίνονται τουρνουά και μπλιτζάκια κάθε ώρα και στιγμή! Και παίζω με παίκτες όπως οι Morphy, Alekhine, Lasker, Tal, Capablanca, Botvinnik, Fischer, Smyslov και ένα σωρό άλλους μακαρίτες φοβερούς γκραν μαίτρ! Είναι όλοι εδώ και παίζουμε σκάκι συνεχώς"!

"Καλά αυτό είναι φανταστικό! Τέλειο! Μα, πες μου και τα άσχημα νέα τώρα", του λέει ο ζωντανός σκακιστής.

Και του απαντά ο μακαρίτης: "Είσαι μαύρος με αντίπαλο τον Capablanca την ερχόμενη Κυριακή"...