Γνώμη για το σκάκι

Ο Αμερικανός γκραντ-μετρ Ρ. Φάιν ονομάζει τον συνδυασμό «Ποίηση του σκακιού». Θεωρεί πώς ο συνδυασμός στο σκάκι παί­ζει τον ίδιο ρόλο, ότι η μελωδία στη μουσική.

Αντίθετα ο συμπατριώτης του γκραντ-μετρ. Υ. Μπράουν εκ­φράζεται κατ' άλλον τρόπο — Σκακιστική παρτίδα χωρίς συνδυα­σμό, λέγει, — είναι σαν ένας μακρύς δρόμος χωρίς καμία ταβέρ­να.

* * *

Τσιμπάει σαν μπεμπίκι

Οι διεθνείς μετρ Κρήστιανσεν και Λεο Ρικς, που διευθύνουν τη σκακιστική εκπομπή στη Δανία χαρακτηρίζουν με ζωντάνια το στυλ των ξακουστών σκακιστικών του παρελθόντος και του πα­ρόντος.

Καπαμπλάνκα: Το στυλ του Καπαμπλάνκα ξεχωρίζει από κρυ­στάλλινη καθαρότητα, που θα 'λεγε κανένας πως κινεί τις φιγού­ρες στη σκακιέρα με δερμάτινα γάντια.

Μ. Ταλ: Η φύση του επιδαψίλευσε με πολλή πλούσια φαντασία ώστε να γίνει πραγματιστής σε τέτοιο βαθμό που θα 'ταν απαραί­τητο για την κατακράτηση του τίτλου του πρωταθλητή κόσμου για περισσότερο χρόνο»

Β Σμίσλοθ: Ο Σμίσλοβ κάνει εkπρώτης όψεως αβλαβείς κινήσεις, αλλά κάθε μια απ' αυτές τσιμπάει σαν μπεμπίκι.

* * *

Ποιος φταίει;

Ο Λόρδος Μπαύρον (1788 - 1824) είπε μια φορά πως η ζωή εί­ναι τόσο μικρή, για να χάνουμε χρόνο για το σκάκι. Σ' αυτό ο Ιρλανδός ποητής Τόμας Μουρ (1779 - 1852) απάντησε «Αν είναι έτσι, τότε δεν φταίει το σκάκι , αλλά η ζωή!.

* * *

Αλεχιν 4ος πρωταθλητής του κόσμου (1892 -1946)

Ερωτηθείς από τι αποτελείται η «σκακιστική ιδιοφυία». Μή­πως από τα μαθηματικά;

Οχι, γιατί ο Εμ. Λάσκερ είναι αυτός που κατέχει τα μαθημα­τικά όσο κανένας άλλος!

Μη δίνεται μεγάλη σημασία στην κληρονομικότητα. Μπορεί να είναι άριστος σκακιστής ακόμα και αν κανένας από τους προ­γόνους σου δεν αντίκρυσε σκακιέρα.

Μέσα μου γίνεται ένας παράξενος αγώνας ανάμεσα στη φαντασία από τη μια μεριά και τον νηφάλιο υπολογισμό από την άλλη. Αλλά η περίσσεια φαντασία και ο περίσσιος υπολογισμός είναι το ίδιο βλαβερά. Και το ένα και το άλλο μπορούν να σε πα­ρασύρουν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Θα πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με τη ζωντανή και λογική σκέψη. Αυτό κάνω εγώ δί­νοντας διέξοδο πότε στο ένα και πότε στο άλλο. Αλλά σχετικΕσείς βρήκατε νέα στρατηγική, επήνεσαν τον Φιλιντόρ...

Ναι αλλά στηρίζεται πάνω στις παλιές αρχές, σεμνά απάντησε εκείνος.

* * *

«Πού βρίσκεται το μυστικό της νίκης;», ρώτησαν τον Λάσκερ.

«Να προβλέψεις το αποτέλεσμα της παρτίδας», απάντησε ο μετρ.

* * *

«Αυτή είναι η πρώτη σου ήττα», είπαν με κακεντρέχεια στον Μόρφυ, όταν έχασε στον Γκάρβιτς την πρώτη παρτίδα του ματς. «Αυτή είναι η τελευταία του νίκη», προμάντεψε ο Μόρφυ. (Ο Γκάρβιτς έχασε το ματς και εγκατέλειψε το σκάκι για πάντα).

* * *

Ο Ρουσσώ είπε κάποτε: «Το Σκάκι, είναι πληκτική επιστήμη». Οταν έμαθε να παίζει άλλαξε γνώμη και είπε. «Το σκάκι είναι λε­πτή τέχνη». Οταν έφτασε τη δύναμη του μετρ που του επέτρεπε να παίζει στο CafedelaRegeneeαναφώνησε: «Το σκάκι είναι θαυμαστός αγώνας».

* * *

Το να μαθαίνεις σκάκι ποτέ δεν είναι αργά. Το σπουδαίο είναι να το καταλάβεις στην ώρα του.

* * *

Το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνουν όχι εκείνοι που κάνουν περισσότερες καλές κινήσεις, αλλά εκείνοι που κάνουν λιγότε- ρες κακές.

* * *

Το σκάκι από τη μορφή του είναι παιχνίδι από το περιεχόμενο - τέχνη και από τη δυσκολία αφομοίωσης - επιστήμη.

Τιγκράν Πετροσιάν 9ος πρωταθλητής κόσμου.

Ρόμπερτ Φίσερ. «Το σκάκι, όπως και η ζωή είναι ολοκληρωτικός πόλεμος».

Ανατόλ Καρπώφ: «Το σκάκι για μένα είναι πρώτα απ' όλα αγώ­νας».

Πάμπλο Νερούδα: «Το σκάκι είναι μία από τις ανθρώπινες νίκες πάνω στον εαυτό του. Για μένα το σκάκι είναι ποίηση. Ποίηση του αγώνα, της σκέψης και της θέλησης».

Λένιν: «Toσκάκι είναι γυμναστική του νου>>,

Μέγας Ναπολέων: «Toσκάκι σαν παιχνίδι είναι πολύ σοβαρό, αλλά σαν τέχνη έχει πολύ παιχνίδι».

Candobiany- συγγραφέας: «Το σκάκι δεν είναι τυχερό παιχνίδι. Περιέχει καθαρή ευχαρίστηση και ικανοποίηση σαν ένα άγαλμα, έργο τέχνης, ή ένα ωραίο ποίημα.

Εμ. Λάσκερ: «Toκύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του σκακιού εί­ναι ο αγώνας που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον αγώνα που διεγείρει τα νεύρα τον ξένων ανθρώπων, που χύνεται αίμα και πέφτουν χτυπήματα, που αφήνουν σημάδια στα σώματα των αθλητών.

Ο Εβανς έγραψε το παραμύθι "Αδάμ και Εύα" όπου αναφέρει: «Ο Αδάμ εφεύρε το σκάκι για να απομακρύνει την Εύα από τις σκέ­ψεις για τον απαγορευμένο καρπό» .

/ Το Σκάκι είναι παιχνίδι βαθιά δημοκρατικό. Είναι συνάμα και έκ­κληση και προειδοποίηση. Έκκληση στα πιόνια να γίνουν βασίλισ­σες, και προειδοποίηση στους βασιλιάδες πως η εξουσία τους δεν είναι απεριόριστη. Το σκάκι εξισώνει όλες τις τάξεις.