Ωροσκόπιο Σκακιστών

Τι είναι ωροσκόπιο; Η παρατήρηση της θέση των άστρων και των πλανητών μέσα στους αστερισμούς κατά τη στιγμή της γέννησης του ανθρώπου δηλ. το πεπρωμένον του και το οποίο καθορίζει τις σωματικές και πνευματικές ιδιότητές του. Εάν αυτό είναι αληθές, πράγμα που αμφισβητείται από πολλούς, ας επιχειρήσουμε να βρούμε πώς μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στους σκακιστές, κυρίως αναφερόμενοι στα σκακιστικά ταλέντα που εμφανίσθηκαν στο σκακιστικό στερέωμα στη δισχιλιόχρονη ιστορία του σκακιού και ανάλογα θα επισημάνουμε την πρόοδο, το στυλ, την οξυδέρκεια, το ταλέντο, την φαντασία του σκακιστή που γεννήθηκε κάτω από ένα ορισμένο αστερισμό, με την παρατήρηση πως οι παραπάνω διαπιστώσεις να μην παίρνονται 100% τοις μετρητοίς και ότι η παραπάνω επίδραση των αστερισμών επί των ανθρώπων είναι πολύ αμφίβολη. Γράφουμε όμως για το ωροσκόπιο γιατί είναι πολλοί που πιστεύουν σ' αυτά.

 

Κριός: 22/3 — 21/4

Δυνατοί χαρακτήρες με διάθεση στρατηλάτη που βρίσκουν στο σκάκι, το έδαφος για την πραγματοποίηση της δυναμικής ικανότητος των Κριών. Οι σκακιστές του υπάγονται στην κατηγορία αυτή έχουν μεγάλη φαντασία διεισδυτικό ταλέντο προτιμούν το συνδυασμικό παίξιμο και σε μικρότερο βαθμό είναι επιθετικά αμυντικοί. Στην κατηγορία αυτοί είναι οι Κασπάροβ, Σμίλοβ, Νάίντορφ, Σεκραβέν κ.ά.

 

Ταύρος 22/4 — 21/5

Οι ανήκοντες στον αστερισμό αυτόν έχουν διχασμένη προσωπικότητα. Κατ' αρχήν είναι από το ένα μέρος τύποι νευρικοί και άτολμοι από το άλλο επιθετικοί. Οι σκακιστές του αστερισμού αυτού πολλοί προτιμούν ανοιχτά ανοίγματα, όπως γκαμπί του βασιληά - του Βορρά το Σκωτσέζικο κτλ. αλλά και ουκ ολίγοι προτιμούν το κλασσικό αμυντικό παιχνίδι, είναι σοβαροί, λογικοί και με κάθε τους κίνηση κυνηγούν το κέρδος, και άλλοι που είναι ενεργητικοί αμυντικοί. Στην κατηγορία του ταύρου ανήκουν, οι Στέινιτς, Μάιλς, Σπίλμαν, Σλάοβ, Οϋβε κ.ά. Η πιο ευνοϊκή για τον ταύρο εποχή είναι το δεύτερο τρίμηνο κάθε έτους.

 

Δίδυμοι 22/5 — 21/6

Οι Δίδυμοι έχουν άπιαστο χαρακτήρα, έχουν πολύπλευρα εν-διαφέροντα, πολλές ιδέες. Είναι εσωστρεφείς και στο σκάκι δύσκολα καταλήγουν στην εκλογή του ανοίγματος που θα παίξουν αμφιταλαντευόμενοι ποιο από τα δυο στυλ, το συνδυαστικό ή το αμυντικό είναι καλύτερο. Και τελικά εκλέγουν την τρίτη και χάνουν. Όμως ανάμεσά τους υπάρχουν σκακιστές που είναι σοβαροί, ξέρουν τι θέλουν και ακολουθούν κλασσικές μεθόδους. Είναι εξαιρετικά ταλέντα, έχουν φαντασία, σκέπτονται πολύ μέχρι το πέσιμο της σημαιούλας, όμως αυτοί είναι μειοψηφία ανάμεσα στους Διδύμους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Καρπόβ, Σίμαγιν, Μπολεσλάβσκι, Πέτροσιαν, Μαντ - Ντόναλτ και άλλοι. Οι σκακιστές αυτοί για να κερδίσουν πρέπει να προσέχουν, αλλά συνήθως επιτυγχάνουν πολλές ισοπαλίες.

 

Καρκίνος 22/6 — 21/7

Για τους σκακιστές είναι ο πιο αγαπημένος αστερισμός. Είναι ο αστερισμός των συνδυασμών, των αναπάντεχων χτυπημάτων, του ρίσκου. Προτιμούν τα ανοιχτά ανοίγματα που τους δίνουν την δυνατότητα να επινοήσουν φανταχτερούς συνδυασμούς με πολλές θυσίες και εντυπωσιακά ματ. Θα πρέπει να μην πάρουν μέρος σε τουρνουά στους χειμερινούς μήνες γιατί το κρύο, η βροχή και οι ομιχλώδεις μέρες ενεργούν καταθλιπτικά πάνω τους και συνήθως χάνουν. Πολλοί από τους καρκίνους ασχολούνται με συγγραφή βιβλίων για το σκάκι, άλλοι για τη διάδοση του σκακιού. Γενικά ο Καρκίνος είναι ο προστάτης Άγγελος των σκακιστών που γεννήθηκαν κάτω από τον αστερισμό του. Σ' αυτούς είναι ο Μόρφυ, ο Αντερσεν, ο Βίντμαρ, Ρομανόβσκι και πολλοί άλλοι.

 

Λέων 22/7 — 21/8

Οι γεννηθέντες στον αστερισμό του Λέοντος σαν κανόνα είναι πολύ δυνατοί σκακιστές, μεθοδικοί και τίποτα δεν αφήνουν στην τύχη, δημιουργώντας κάθε φορά αφύσικες καταστάσεις και είναι ικανοί να συνδυάσουν το Γκαμπί του Βορρά με το αντι-γκαμπί του Φάλκμπεερ και στο τέλος να κατααφέρουν να νικήσουν και τελικά στην κατανομή των βαθμών στον πίνακα να παίρνουν τη μερίδα του Λέοντος. Σπανίως χρησιμοποιούν τη βαριάντα του Δράκοντα. Προτιμούν γενικά το επιθετικό παιχνίδι και που και πού το συνδυαστικό παιχνίδι. Σαν εκπρόσωπους αυτής της κατηγορίας μπορούμε να αναφέρουμε τον Μποτβίνικ, Καρτσνόη, Μάρσαλ κ.ά.

 

Παρθένος 22/8 — 21/9

Οι Παρθένοι αγαπούν τη συμμετρία, τις ανέσεις, το χουζούρι. Έχουν μεγάλη φαντασία, ασχολούνται πολύ με τη θεωρία, γράφουν βιβλία για το σκάκι, συνθέτουν προβλήματα, και γενικά ζουν περισσότερο στη σφαίρα της φαντασίας παρά με την πραγματικότητα. Είναι πολύ τακτικοί, τοποθετούν τα κομμάτια στη μέση του τετραγώνου, δεν αγαπούν την ακαταστασία.Οι Παρθένες παίζουν σκάκι κυρίως για διασκέδαση και όχι για τους βαθμούς.Στις Παρθένες θα αναφέρουμε τον Φιλιντορ, Καζαντζεφ, Χαρουζέκ, Φοκιν, Φλορ κλπ.Απ' όλες τις ονομασίες που δίνονται από τις διάφορες χώρες στον αξιωματικό (τρελός, δρομέας, ελέφας κτλ) προτιμούν την ελληνική - Αξιωματικός.

 

Ζυγός 22/9 -21/10

Όλοι μας σ' όλο τον κόσμο προτιμάμε να τα ζυγίζουμε όλα. Έτσι και στο σκάκι οι Ζυγοί αγαπάνε τις ισότιμες αλλαγές, και ταυτόχρονα προσπαθούν να παρουσιάζουν ωραία παρτίδα που να επιφέρει καλλιτεχνικό αποτέλεσμα στους θεατές. Έχουν αυξημένη τη διαίσθηση τους, έχουν μεγάλη φαντασία, κατέχουν στο έπακρο την συνδυαστική όραση. Όμως γενικά είναι ακατάστατοι επτά φορές θα προτείνουν στον αντίπαλο ισοπαλία και στο τέλος παραδίνονται. Οι σκακιστές στον αστερισμό του Ζυγού παίζουν συνήθως σκάκι μόνο από ευχαρίστηση και αδιαφορούν για τα διάφορα ΕΙ κτλ. Εκπρόσωποι - Ραγκόζιν, Βαγκανιάν κτλ.

 

Σκορπίος 28/10-21/11

Οι σκακιστές με το Ζώδιο αυτό δεν ανέχονται φοβέρες. Είναι συστηματικοί, έχουν μεγάλη φαντασία είναι φανατικοί οπαδοί των συνδυασμών χωρίς να παραμελούν την άμυνα, διακρίνονται για την εφευρετικότητά τους στην επίθεση προτάσσουν μεγάλη αντίσταση στην άμυνα και ταυτόχρονα είναι αναλυτές. Ασχολούνται με όλα τα είδη του σκακιού, στα τυφλά μπλιτς και πολλές φορές χάνουν την αίσθηση του χρόνου, αλλά την τελευταία στιγμή ενεργοποιούνται και βρίσκουν το δρόμο για τη νίκη. Σαν επάξιους αντιπροσώπους των Σκορπιών αναφέρουμε Αλέχιν, Ρουμπι- στέιν, Τσιγκόριν, Ταλ, Καπαμπλάνκα και πολλοί άλλοι. Γενικά είναι από τους καλύτερους αστερισμούς των σκακιστών.

 

Τοξότης 22/11-21/12

Σύμβολα του Τοξότη στον έναστρο ουρανό είναι ο Κένταυρος. Μ' αυτό εξηγείται η μεγάλη αγάπη των τοξοτών στο άλογο. Δημιουργούν με το άλογο θαύματα. Προτιμούν τα κλειστά ανοίγματα, προφυλάσσονται από τα σαχ, κάνουν πιρούνια. Δηλ. με το άλογο είναι ικανοί να δώσουν όχι μόνο το μισό τους βασίλειο αλλά και μισό βαθμό. Οι σκακιστές του Τοξότη δείχνουν, επιμονή, εργατικότητα, πολλές ιδέες, αναπτύσσουν γόνιμη τεχνική, επιτίθενται και συνάμα ασχολούνται με τη θεωρία, στη σύνθεση ασκήσεων και τη συγγραφή βιβλίων για το σκάκι. Κυριότεροι εκπρόσωποι του Τοξότη είναι από τους παλιούς Πίλσμπερυ, Ρετυ, Μπλέκμπερν, Σλέχτερ και από τους νεότερους ο Μπελιάβσκι, Ψαχης, Τιμαν κ.α.

 

Αιγόκερως 22/12 — 21/1

Οι σκακιστές αυτής της κατηγορίας είναι σταθεροί στο στυλ τους, σπάνια αλλάζουν το αγαπημένο τους άνοιγμα έστω και αν δεν είναι μοντέρνο και δεν παίζεται συχνά. Δημιουργούν στην παρτίδα παγίδες και φαίνονται σαν να υπνωτίζουν τον αντίπαλό τους. Έχουν στρατηγική και διαλέγουν το κατάλληλο πλάνο για την εκάστοτε περίπτωση. Γράφουν βιβλία για το σκάκι, συνθέτουν προβλήματα και ασκήσεις και είναι πολοί καλοί για την αξιοποίηση των μικρών υπεροχών. Ανάμεσά τους είναι αρκετοί που έχουν συνδυαστική οξυδέρκεια και παίζουν συνδυαστικά. Βασικοί αντιπρόσωποι των σκακιστών του Αιγόκερω είναι ο Λάσκερ Ε. Κερες, ο Ροχλιν, Σπασκυ κ.α.

 

Υδροχόος 22/1 —21/2

Οι σκακιστές του Υδροχόου έχουν άστατο χαρακτήρα ενώ συνάμα είναι ονειροπόλοι και θετικοί. Στην κατάσταση αυτή βρίσκονται συχνά στο διάστημα των σκακιστικών αγώνων. Προτιμούν τα ανοιχτά παιχνίδια και τους αρέσουν οι συνδυασμοί, αλλά πολλές φορές τα χάνουν μπροστά στους σκακιστές με επιθετικό αμυντικό στυλ. Ανάμεσα στους σκακιστές του Υδροχόου βρίσκονται πολλοί συγγραφείς, αναλυτές σκακιστικών ανοιγμάτων, σύνθετες προβλημάτων και μερικοί που κατέχουν το προνόμιο του ακριβούν υπολογισμού των βαριάντων. Τους αρέσουν τα Γκαμπί.Κλασσικοί αντιπρόσωποι των σκακιστών του υδροχόου θα αναφέρουμε τον Ταρτακόβερ, Λόυντ, Πέτροβ, Ρομανίσιν, Ταϊμανοβ, Χαρτιασον κ.ά.

 

Ιχθείς 22/2 — 21/3

Οι σκακιστές του αστερισμού των Ιχθύων ξεχωρίζουν από ασυνήθη ψυχραιμία και σιωπηλότητα αλλά πολλές φορές ξεφεύγουν και γίνονται φωνακλάδες. Στις άμεσες απειλές ματ του αντιπάλου απαντούν ήρεμα με επίθεση. Ποτέ δεν λένε τη λέξη "παραδίνομαι" αλλά απλά "αναποδογυρίζουν τον βασιληά τους. Συνδυάζουν όλο το φάσμα της σκακιστικής θεωρίας, συνδυασμοί, αμυντικό παιχνίδι, στρατηγική, τελειώματα, συνθέσεις, προβλημάτων και ασκήσεων, δημιουργούν ωραίες παρτίδες και γενικά είναι πολύπλευροι σκακιστές, κλασσικοί αντιπρόσωποι είναι: Μίζες, Μαρότσι, Τάρας, Λεβενβίς, Φίσερ, Αβερμπακ, Σοκωλοβ, Τουκμακοβ και άλλοι.Τα παραπάνω αναφερόμενα είναι όλα υποθετικά που μπορούν να συμβούν χωρίς να είμαστε βέβαιοι πως αποτελούν και κανόνες.