Το παραμύθι -Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη- είναι ένα μαγικό ταξίδι σε μία φανταστική χώρα. Αυτή τη φορά η Αλλίκη μεταφέρεται σε έναν κόσμο που τον κατοικούν πιόνια σκακιού που μαζί τους ζει φανταστικές περιπέτειες.   Παράλληλα με την υπόθεση του παραμυθιού, εξελίσσεται και μία παρτίδα σκακιού, που ο Λιούις Κάρολ μας δίνει τις κινήσεις της στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Η -Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη- είναι ένα βιβλίο που μάγεψε γενιές και γενιές παιδιών και σίγουρα αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον.  

O Λούζιν, εσωστρεφής και μελαγχολικός ως παιδί, στρέφεται στο σκάκι για να αποφύγει την πραγματικότητα. Μεγαλώνοντας, το πρωτοφανές ταλέντο του τον φέρνει στην κορυφή, αλλά το τίμημα είναι βαρύ. Το πάντοτε ικανό για λαμπρούς σκακιστικούς συνδυασμούς μυαλό του αποδεικνύεται τραγικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το λαβύρινθο της ζωής και είναι αυτό που θα τον οδηγήσει στη συντριβή.    

 

Ο ξακουστός μετρ του σκακιού εξηγεί πώς, ζώντας, παίζουμε ένα παιχνίδι στρατηγικής· το σκάκι και η ζωή είναι αλληλένδετα: η ζωή, λέει ο Γκάρι Κασπάροφ, μιμείται το σκάκι. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού Γκάρι Κασπάροφ αποκαλύπτει τα μυστικά της στρατηγικής σκέψης που τον οδήγησαν στην κορυφή του πιο απαιτητικού διανοητικού παιχνιδιού. Σ' αυτό το βιβλίο-διαθήκη μας συμβουλεύει πώς να κατακτήσουμε τις πνευματικές και ψυχικές δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις προκλήσεις, τον ανταγωνισμό και τις παγίδες της ζωής. Αναλύοντας τις αρετές της στρατηγικής, τόσο στη σκακιέρα όσο και στην καθημερινότητα, ο Κασπάροφ χρησιμοποιεί παραδείγματα από τις κορυφαίες παρτίδες της καριέρας του, καθώς και από την πολεμική ιστορία, την πολιτική και τον κόσμο των επιχειρήσεων. Έτσι, παρακολουθούμε την ιστορία και την εξέλιξη του σκακιού μέσα από τις μεγάλες μορφές του παιχνιδιού που αναμετρήθηκαν λυσσαλέα μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας τα ισχυρά και αδύνατα σημεία τους· από τον Καπαμπλάνκα και τον Αλιέχιν μέχρι τον Μπόμπυ Φίσερ και τον Βλαντιμίρ Κράμνικ, τον παίκτη που έθεσε τέρμα στη μακρόχρονη κυριαρχία του Κασπάροφ. Με τη χάρη ενός έμπειρου αφηγητή, ο μυστηριώδης και περιπετειώδης Κασπάροφ περιγράφει πώς η κάθε φάση του παιχνιδιού αντιστοιχεί σε προβλήματα της καθημερινότητας και πώς ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να τα αναγνωρίζει, να τα υπολογίζει και να τα ξεπερνάει. Τα μυστικά της επιτυχίας είναι η σωστή εκτίμηση, η ακρίβεια, η αυτοπεποίθηση, η γνώση του αντιπάλου, η διαίσθηση, η αισιοδοξία, μια ολόκληρη φιλοσοφία που εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε επίπονο παιχνίδι θέλει ή πρέπει να βγει κανείς νικητής. Ερωτήματα και αντιρρήσεις υπάρχουν: η πραγματική ζωή απαιτεί συμβιβασμούς και διαπραγματεύσεις. Δεν μπορείς να "θυσιάζεις" πρόσωπα και πράγματα όπως "θυσιάζεις" πιόνια. Εξάλλου, τι θα συνέβαινε αν όλοι οι άνθρωποι εφάρμοζαν την τέχνη του πολέμου; Παρ' όλ' αυτά, η σοφία του Κασπάροφ και η περιγραφή των συναισθημάτων στην κάθε κίνηση στο σκάκι (τι νιώθει ο σκακιστής όταν κάνει ματ;) συναρμολογούν ένα διεπιστημονικό και γλαφυρό κείμενο που μπορεί να μας συνοδεύσει στις πιο σκληρές καταστάσεις της ζωής αναδεικνύοντάς μας νικητές.    

 

Ο Ντίτερ Φρις, ένας Γερμανός επιχειρηματίας και μανιώδης σκακιστής, βρίσκεται νεκρός. Ατύχημα, αυτοκτονία ή δολοφονία; Στο γραφείο του ανακαλύπτουν μια περίεργη σκακιέρα, ραμμένη με ανοιχτά και σκουρόχρωμα μπαλώματα και τριάντα δύο κουμπιά διαφορετικών μεγεθών για πιόνια. Κάποιος είχε οδηγήσει το παιχνίδι σ' ένα περίπλοκο μέσον παρτίδας. Καθώς οι υποθέσεις για το θάνατό του μένουν μετέωρες μεταξύ του ατυχήματος και της αυτοκτονίας, κανείς δεν καταλαβαίνει ότι η συγκεκριμένη θέση κρύβει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα. Αυτή η σκακιστική κίνηση που το θύμα αποκαλούσε απαξιωτικά "βαριάντα του Λίνεμπουργκ" έφερε αντιμέτωπους στο πέρασμα των χρόνων δύο μετρ του παιχνιδιού: το θύμα ως αξιωματικό των Ναζί και τον Εβραίο αιχμάλωτο Ταμπόρι. Η αναμέτρησή τους δραματική. Παθιασμένοι σκακιστές, έπαιξαν κάποια στιγμή στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν, με έπαθλο τη ζωή ή το θάνατο των φυλακισμένων. Το σκάκι όμως στηρίζεται στον αιφνιδιασμό. Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το φινάλε της παρτίδας και πότε θα γραφτεί... Η επανέκδοση ενός κλασικού σκακιστικού μυθιστορήματος στην παράδοση της "Σκακιστικής νουβέλας" του Στέφαν Τσβάιχ και της "Άμυνας του Λούζιν" του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Μια συμβολική αναπαράσταση της ευρωπαϊκής Ιστορίας μέσα από μια σκακιστική αναμέτρηση.  

 

Στα τέλη του δέκατου πέμπτου αιώνα, ένας γέρος Φλαμανδός δάσκαλος κρύβει περίτεχνα μέσα σ' έναν απ' τους πίνακές του, με τη μορφή μιας σκακιστικής παρτίδας, το κλειδί ενός μυστικού που θα μπορούσε ν' αλλάξει την ιστορία της Ευρώπης. Πέντε αιώνες αργότερα, μια νεαρή συντηρήτρια έργων τέχνης, ένας γνωστός αντικέρ κι ένας εκκεντρικός σκακιστής ενώνουν τις δυνάμεις τους αποφασισμένοι να λύσουν αυτό το αίνιγμα. Έτσι, μπλέκονται σε μια συναρπαστική περιπέτεια, όπου όλα καθορίζονται από συνεχόμενες σκακιστικές κινήσεις, οι οποίες ανοίγουν μία μία τις πόρτες ενός μυστηρίου που δε θ' αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν από τους πρωταγωνιστές του. Στον "Πίνακα της Φλάνδρας" ζωγραφική, μουσική, λογοτεχνία, ιστορία, λογική και μαθηματικά συνυφαίνονται σ' ένα συναρπαστικό παιχνίδι, το οποίο ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε "διευθύνει" με διαβολική μαεστρία.